Osteopathie baby's en kinderen

Indicaties

Een baby vertoeft gemiddeld gezien 40 weken in een knusse, maar toch kleine ruimte die de moederschoot vormt. Op zijn weg naar de buitenwereld moet de baby het benige bekken van de moeder passeren. Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling is hij onderhevig aan enorme drukkrachten. Gelukkig is de schedel en het lichaam van de pasgeborene hierop voorzien en kan hij zich aanpassen. Maar als de druk te groot wordt of te lang aanhoudt, kunnen zich letsels/blokkades voordoen.

foto osteopathie met baby's foto osteopathie met baby's foto osteopathie met baby's

Vanuit de schedel en de nek van de baby, vertrekken heel wat zenuwstructuren die instaan voor een goeie spijsvertering, een goeie zuigreflex, een goed slaap-waakritme, een veilig en geborgen gevoel, ... Bij een blokkade kunnen deze zenuwen gekneld geraken, waardoor het functioneren van de baby verstoord geraakt. De symptomen bij een baby of kind die aanleiding geven tot een bezoek bij een osteopaat, zijn heel divers. Hieronder zie je een aantal mogelijke indicaties, maar deze lijst is zeker niet volledig.

  • Reflux
  • Darmkrampen
  • Verteringsproblemen
  • Onrustige baby
  • Huilbaby
  • Verminderde zuigreflex
  • Chronische ooronsteking
  • Neusproblemen
  • Hoofdpijn
  • Stoelgangproblemen
  • ...

Wanneer behandelen

De gevolgen van de druk en spanningen tijdens de zwangerschap en geboorte worden het best zo vroeg mogelijk behandeld. Hoe langer deze in het lichaam blijven, hoe moeilijker het wordt om ze op te heffen. Het is echter nooit te laat om te behandelen: in de jonge kindertijd is het proces van ontplooiing het meest actief waardoor er tijdens de behandeling bijgestuurd kan worden waar nodig. De blokkades kunnen zich meteen uiten, maar kunnen ook op latere leeftijd gevolgen meebrengen. Vandaar wordt aangeraden om zowel bij als zonder klachten een controle te laten doen door een osteopaat.

Osteopathische behandeling

De behandeling van baby’s verloopt uiterst zacht en pijnloos. Toch is het heel normaal dat baby’s huilen tijdens de behandeling: huilen gaat vaak gepaard met het vrijkomen van blokkades en spanningen. Daarbij kan een behandeling voor zo’n klein wezentje best vermoeiend aanvoelen.

Een goeie ouder-kind relatie staat borg voor een goeie ontplooiing van het kind, geen enkele osteopathie behandeling kan dit vervangen. Ook in de behandeling vind ik het belangrijk dat de baby in contact blijft met de ouder. Dit kan lichamelijk of oogcontact zijn. Door deze nabijheid voelt de baby zich veilig en vertrouwd.

Opgepast, de osteopatische behandeling wordt aangepast volgens de leeftijd van de patiënt. Wees er dus zeker van dat je bij een gediplomeerd osteopaat op bezoek gaat. De osteopaat vervangt op geen enkel moment een kinderarts!



fotografie: Ann Debaere