Osteopathie zwangeren

Indicaties

Zwanger zijn is een unieke ervaring. Spijtig genoeg heeft niet elke zwangere vrouw het geluk om volop van deze ingrijpende gebeurtenis te kunnen genieten. Soms gaat de zwangerschap gepaard met nogal wat kwaaltjes. Een niet te onderschatten aantal ongemakken kan door de osteopaat verholpen worden, waardoor je als mama rustiger en comfortabeler naar de geboorte van je spruit kan toeleven.

foto osteopathie zwangere vrouwen foto osteopathie zwangere vrouwen foto osteopathie zwangere vrouwen  • Bekkeninstabiliteit
  • Zure oprispingen
  • Uitstralingspijn
  • Slapende armen/handen
  • Slapende benen/voeten
  • Liespijn
  • ...

Osteopathische behandeling

Voor een zwangere vrouw kan de osteopathie veel betekenen. Een osteopathische behandeling kan de zwangerschap verlichten, maar ook een vlotte bevalling en de kans op een rustige baby bevorderen. Zeker gedurende de laatste maanden van de zwangerschap (bij het indalen van de baby), kan de ruimte waarover de baby beschikt, nauw gaan aanvoelen. Het accent bij de osteopathische behandeling gaat vooral naar de buikregio, het bekken, het middenrif en de structuren die instaan voor de hormonale regeling.

Wanneer behandelen?

Voor de zwangerschap of bij moeilijk zwanger worden is een osteopathische behandeling aanbevolen. Onevenwicht in het lichaam, een storing in de hormonale huishouding, ... kan een zwangerschap in de weg staan. Via zachte technieken kunnen we als osteopaat het natuurlijk bewegen en functioneren van de organen en de omliggende structuren die van cruciaal belang zijn om zwanger te worden, herstellen.

Vanaf de 16de zwangerschapsweek tot aan de bevalling is het aan te raden om enkele keren een osteopaat te bezoeken. Niet alleen het welzijn van de vrouw wordt verhoogd, ook de baby krijgt meer ruimte en in veel gevallen vergemakkelijkt dit de bevalling.

Rond de 36ste zwangerschapsweek is een osteopathische behandeling goed om het lichaam van de toekomstige mama optimaal voor te bereiden op de bevalling.

Enkele weken na de bevalling kan dan een behandeling nuttig zijn om het evenwicht in het lichaam te herstellen, en mogelijke klachten te voorkomen.fotografie: Ann Debaere